«

Летище Брюксел

Летище Брюксел (Brussel Nationaal/Bruxelles-National/Brussel-Zaventem) е международно летище, намиращо се ма 11км североизточно от столицата на Белгия Брюксел.

С над 19 милиона пасажера за 2013 г. то се нарежда на 25то място по брой на пасажерите в Европа. В момента това е и летището с най-голямо шумозамърсяване в света.

От летище Брюксел оперират над 260 авиокомпании, като е главен хъб на Авиолинии Брюксел (Brussels Airlines), Джетеърфлай (Jetairfly) и Томас Кук Белгия (Thomas Cook Airlines Belgium).

Brussels_airport_terminal_AСъоръжения

Международно летище Брюксел използва концепцията за един отворен терминал, където се намират всички съоръжения (С изключение на Зала А). Сградата на терминала се състои от няколко нива. ЖП гарата се намира на ниво -1, автобусите и такситата използват ниво 0, пристигащите се обслужват на ниво 2, а заминаващите на ниво 3. Нива 2 и 3 са свързани с летищтните зали А и B.

Заминаващи

Летище Брюксел разполага с две зали за заминаващи. Основната зала се използва от всички авиокомпании (с изключение на Джетеърфлай и Томас Кук Белгия – тези две авиокомпании използват малка зала за заминаващи, намираща се до Зала 1).

Зала А

Зона за заминаващи в зала А. Зала А е най-новата постройка в летище Брюксел, отворена през 2002 г. Залата обслужва най-вече полетите до страните в Шенгенската зона, но от 2008 г. полетите до африканските държави на Брюксел Еърлайнс също се обслужват тук.

Зала B

Тук се обслужват само полети до страни извън Шенгенската зона. Тук на две нива се обслужват едновременно и пристигащи (Ниво 2) и заминаващи (Ниво 3).

By Sébastien Aperghis-Tramoni from Antibes, France (20071028.0946  Uploaded by ZH2010) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

С продължаването в този уебсайт, Вие приемате използването на бисквитки. Повече информация

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.

Затвори